A növényi italok népszerűsége egyre nő, hiszen nemcsak a vegánok fogyasztják, hanem a tejallergiában, a laktózintoleranciában szenvedőknek, vagy az érzékeny gyomrúaknak is megoldást jelent.
Gyakorlatilag mindenhol helyettesíthetjük vele a hagyományos tejet:
- reggeli müzli, zabkása készítésekor,
- kávéhoz,
- tésztákba.
A növényi tej elkészítéséhez érdemes egy aprító és/vagy turmixgépet beszerezni, mert nagyban megkönnyíti a munkát, akár a száraz, akár már a nedves fázisban való bevetéséről legyen szó.
Érdemes megemlíteni, hogy a házi növényi tej nagy előnye, hogy tudjuk, pontosan mi kerül bele, valamint általában olcsóbban elő tudjuk állítani, mint a bolti késztermék ára. Ráadásul nagyszerű kikapcsolódás is, elvonja egy kicsit a figyelmünket a hétköznapi gondokról.
A leszűrt növényi alapanyagokat (zab, kókusz, stb.) ne dobjuk ki, igyekezzünk a zero-waste jegyében süteményekbe, kásákba felhasználni a szűrőzsákban maradt pépet.
Íme néhány recept, amelyhez használhatod az általunk is forgalmazott Tierra Verde Növényi tej készítő szűrőzsákot:
Rizstej:
Egyszerűen főzd meg a rizst, majd 1:2 arányban (rizs:víz) tedd a vízzel egy turmixgépbe és jól turmixold át, hogy teljesen homogén elegyet kapj. Ezután mehet a szűrőzsákba a turmix és a lecsöpögtetett lé pedig lezárt üvegben a hűtőbe. Kb. 3-4 napig áll el, és erőteljesebb a rizs íze a bolti tejekhez képest. Ha az ízét túl natúrnak érzed, természetesen mehet bele egy kis agavé- vagy datolyaszirup.
Ezzel a módszerrel olcsóbban fog kijönni, mint a bolti verzió.
Kókusztej:
A kókuszreszeléket kb. háromszoros mennyiségű vízben áztatjuk 2-3 órán keresztül, majd ezt is turmixoljuk és leszűrjük. Hűtőben tároljuk és 3-4 nap alatt fogyaszuk el.
Nagyon finom kókusz ízt fogunk kapni ezzel a módszerrel, de az állaga nem lesz olyan krémes, mint a boltinak - cserébe tudjuk, hogy nincs benne sűrítőanyag.
Zabtej:
A zabpelyhet áztassuk vízbe egy éjszakára, majd öntsük le róla a vizet, öblítsük át és tegyük turmixgépbe 3-4-szeres mennyiségű vízzel együtt. A módszert már ismerjük: turmixolás, szűrés, hűtés és fogyasztás.
Ezzel a módszerrel szintén olcsóbban juthatunk hozzá a növényi tejünkhöz.
Mandulatej:
A mandulát áztassuk be éjszakára, majd szűrjük le és pépesítsük kb. 4-5-szörös mennyiségű vízzel. Szűrjük át és élvezzük a valódi mandulaízt! Ez egyébként a költséges verzió, hiszen a mandula nem olcsó, viszont tele van kálciummal, és a fennmaradt pépet itt is hasznosíthatjuk.
Ugyanezzel a módszerrel készítheted a kesutejet is natúr, sótlan kesudióból.
Pórbáld ki te is ezeket a szuper recepteket és készíts otthon magadnak saját, egészséges növényi tejet!