Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Rendhagyó márciusi zöldség- és gyümölcsnaptár

2017. 03. 02. 09:58:00
Rendhagyó márciusi zöldség- és gyümölcsnaptár
Rendhagyó zöldség- és gyümölcsnaptárral készültünk Neked, amelyből megtudhatod, melyek ennek a hónapnak az idénynövényei és mely natúrkozmetikumokban találhatod meg őket!

 

Itt a március!

Már látszik a remény, hogy hamarosan friss, idei termésű zöldségekkel, gyümölcsökkel találkozhatunk a termelői piacokon vagy a zöldségesnél...

Fenséges ízüknél már csak a tudatot szeretjük jobban, hogy végre vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételekkel kápráztathatjuk el magunkat és a családot!

Ebben a cikkben azokat az idényzöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk be Nektek, amelyeket márciusban tudunk fogyasztani, és a ráadás: milyen hatással vannak a bőrünkre és mely készítményekben találhatóak meg!

 

Lássuk, mit tartogat nekünk a tavasz első hónapja hasunk és a bőrünk számára!

 

Alma:

Tudjuk, hogy ilyen gyorsan még nem érhetett be, természetesen a tavaly eltett téli almát lehet még fogyasztani bőségesen, hiszen egyike a legértékesebb gyümölcseinknek:

  • 8-13% gyümölcscukrot tartalmaz,
  • a héjában és a héj alatti húsban nagy mennyiségű C-vitamin van,
  • értékesek a szerves savai és az emészthető rostjai is.

A természetes kozmetikumok közül a Nourish Balance termékcsaládban találod meg az almát, mint összetevőt. A Balance család a kombinált bőrre lett kifejlesztve, a zsíros és a T-vonalban fényes - az arcon száraz bőr egyik legkiválóbb organikus arcápoló családja! Speciális B-vitamin komplexet tartalmaznak a készítmények (arctej, tonik, hidratáló krém, szérum, testápoló), a bőr rugalmasságát, vitalitását biztosítják és szabályozzák a faggyútermelést.

Minden Nourish Balance termék a ropogós alma illatával van átitatva!

 

Cékla:

A cékla az állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában fontos szerepet játszik, hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Erős antioxidánsként is működik: meggátolja a korai öregedést, szabadgyököket semlegesítő hatása révén belülről védi meg a bőrt, likopintartalma segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, miközben megóvja a káros napsugaraktól.

Elkészíthetjük savanyúságként is, de igazán meglepő eredményt akkor kapunk, ha fóliába csomagolva a sütőben megsütjük, majd ha megpuhult (1-2 óra is kell neki a nagyságtól függően), balzsamecettel meglocsoljuk és így tálaljuk. Nálunk még a gyerekek is nagyon szeretik ebben a formában!

A korai öregedés gátolása, a bőr rugalmasságának, feszességének megőrzése miatt szemkörnyékápolók kitűnő összetevője és a Nourish Revital-Eyes Biomimetikus ránctalanító szemkörnyékápolóban megtalálod a céklakivonatot!

 

Fekete retek:

Egy kis mézzel meglocsolva a meghámozott gumót a köhögés, megfázás házi gyógyításában használhatjuk, jó hatással van az emésztésre, ráadásul igazi vitamin bomba: jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

A piros retek gyökeréből előállított kozmetikai összetevőnek egyébként természetes tartósító hatása van a krémekben, ezt a Nourish Treatment enzimes hámlasztóban megtalálhatod, amelyet még fodros kel kivonatta dúsítottak, amely növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncokat és a bőrpírt.

 

Fokhagyma, vöröshagyma:

A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében is használható. Rendkívül sokoldalú növényünk, tágítja az ereket, rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő, tisztítja a szervezetet.

Bár nyers fogyasztásától sokan tartózkodnak a - valljuk be, igen - kellemetlen szag miatt, de ha tejet fogyasztunk mellé, akkor gyakorlatilag teljesen közömbösíthetjük ezt a jelenséget.

A vöröshagymát és kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Kedvezően hat a koleszterinszintre, segíthet megelőzni a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot, mivel fokozott véralvadás esetén gátolja a vérrögképződést. Jótékonyan hat az emésztésre, és enyhíti a bélgörcsöket.

Ugye nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a vörös- és fokhagymát, mint összetevőt nem találjuk az arcápoló és testápoló összetevők között?

 

Káposzta:

Több fajtáját ismerjük, de mindegyik nagyon jó téli vitamin bomba! Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, erősíti az immunrendszert. Antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését.

Elősegíti a fogyást is, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma.

A fodros kel nagy mennyiségű klorofill-, kalcium-, vas-, A- és C- vitamin forrás, emellett tartalmaz még E-, K- és B6-vitamint, növényi fehérjéket és élelmi rostokat, mangánt, rezet és káliumot is. Magas A-, C- és K-vitamin tartalmával védi és javítja a bőr rugalmasságát, azáltal, hogy védi az elasztin molekulákat a bőrben, csökkentve a ráncok kialakulását.

Ezt a vitaminforrást használja ki a Nourish a Kale készítményeiben, amelyek között kézkrém, szemkörnyékápoló és hámlasztó is megtalálható, de a legkülönlegesebb a 3D Tápláló és feltöltő arctisztító, amely egyik érdekessége, hogy a tisztítási folyamat közben, színe megváltozik, halvány zöld színűvé válik, úgy működik, mint egy kijelző! Táplál, feszesít és hidratál is egyben, mindezt 70%-ban organikus összetevőkkel!

 

 

Petrezselyem:

Szintén nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mélyen táplálja a bőrt, csökkenti a ráncokat és gyorsítja a sebek gyógyulását. A petrezselyem fogyasztásával fokozható a bőr kollagén termelése, emiatt az új bőr gyorsabban nő, ami sima és egyenletesen szép lesz. Béta-karotin is található benne, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, és a bőr megfelelő fenntartásáért és gyógyulásáért felel.

A Mádara a petrezselyemnek ezeket a tulajdonságait kihasználva alkotta meg a kézkrémjét, amely gyorsan beszívódik és többek között tápláló kakaóvajat, birsalma, hársafa-virág, kamilla és körömvirág kivonatokat tartalmaz.

 

Sárgarépa:

Táplálkozási szempontból a legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át, amely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Kevesen tudják, de a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen.

Jelentős antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását. C-vitamin tartalma segíti a szervezet kollagén termelését, amely javítja a bőr rugalmasságát, így késlelteti a bőr öregedését. Az A-vitamin erős antioxidáns tulajdonsága miatt a szabadgyököket támadja, így akadályozva meg a ráncok, pigmentfoltok, és egyenetlen bőr kialakulását.

A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná változik, segítve a bőr regenerálását és védelmét a káros napsugarak ellen. Az antioxidánsok és karotenoidok pedig a bőr leégés elleni immunitását és napégések gyógyulásának sebességét növelik. 

Sokoldalúsága miatt a natúr kozmetikumok arcápoló készítményeiben terjedt el, így például a Dr. Hauschka Citromfű krém, a Nourish Relax család készítményei és a Mádara Bőrmegújító organikus arcápoló olaj is tartalmazzák a kivonatát.

 

Zeller:

A zellert a görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény. 
Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, vércukorszint-csökkentő, idegnyugtató, hörgők és tüdőtisztító, reumára és köszvényre gyógyír, mellékvese serkentő és a hagyományos népgyógyászatban, mint afrodiziákum tartják számon.
Mivel a kalóriatartalma igen alacsony, kitűnő lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet. A B12-vitaminon kívül, nagyon jó B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
A zellerben található bizonyos anyagok egyes embereknél allergiát válthatnak ki, ezért aki tudja magáról, hogy allergiás a zöldségekre, vagy a zellerre, az jobb ha elkerüli.
 

Ez volt az egészségünket és a bőrünk szépségét megőrző márciusi zöldség- és gyümölcsnaptárunk, amelyet áprilisban folytatunk!

 

Az oldal tetejére