Leírás
A kencéket balzsamossá, kenőcsössé teszi, a bőrön filmréteget képez és védi az időjárástól.
A pasztilla formátum kínai eredetű, ott a méhviaszt kissé finomítva és cseppekben lehűtve teszik hosszan eltarthatóvá és állandó minőségűvé. Könnyen kezelhető, adagolható. Fehér méhviasz pasztilla színével nem befolyásolja a készterméket, ezért kedvelt alapanyaga színezett ajakbalzsamoknak.
A fehérítést úgy érik el, hogy a méhviaszt a vízben többször "felfőzik". Igen kemény anyag, ez is bizonyítéka, hogy nem keverték ásványi eredetű olajjal.
A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő. Állati eredetű viasz, rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkező anyag.
A natúr kozmetikumok esetében az emulzió testesebb, sűrűbb állagának eléréséhez konzisztencianövelőket lehet használni. A méhviasz egy ilyen természetes konzisztencianövelő, illetve gyenge emulgeáló tulajdonsággal is rendelkezik, ezért számos natúr kozmetikum recept összetevői között megtalálható. Klasszikus emulgátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni. Ajakápolóknál, masszázstömböknél magas olvadáspontja (60-65 Celsius fok) lehetővé teszi, hogy a vele készülő termékek még nyáron se olvadjanak szét.
Használata:
kb. 2-10%-ban az egész alapanyaghoz viszonyítva