A kakukkfű a Földközi-tenger környékén őshonos, szinte mindenki által ismert fűszernövény, amelyet a konyhából jól ismerünk.
Érdekes módon az ókorban édes aromáját a halállal azonosították, és temetési szertartásokon kapott szerepet: úgy vélték, hogy a halottak szellemei a virágaiban laknak. Egyiptomban balzsamozásra használták, a görögök pedig füstölőként égették a templomokban.
Azonban nemcsak a vallási életben volt szerepe: a rómaiak és a görögök is olajat készítettek belőle, amelyet fürdésre, aromaterápiás célokra és a gyógyászatban is használtak. A nagy pestisjárvány idején az emberek a bubópestist okozó bolhákat a kakukkfűvel tartották távol mind az otthonuktól, mind a ruházatuktól.
Hatásai, használata:
- fertőtlenítő hatású: rendkívül erős baktériumok, gombák és vírusok ellen
- segíti az emésztést: bontja a zsíros ételeket
- légzőszervi betegségek esetén kitűnő hatású
- gyulladáscsökkentő
- a belőle készült krémek vágásokra, horzsolásokra használhatók
- köröm- és lábgomba ellen is alkalmas
- szájüregi problémákon is segít