A homoktövis eredetileg a Himalájából származó, erőteljes növekedésű bokor, olykor fa, az egyik legértékesebb gyógynövény: érdemes télen-nyáron fogyasztani, hiszen rendkívül sok betegségre gyógyírt jelent!
Több ezer éve használják nemcsak a gyümölcsét, hanem értékes olaját is, például a kínai császárok gyógyítására, de a legenda szerint Dzsingisz Kán harcosai is fogyasztották, hogy megsokszorozzák erejüket!
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik, de ilyenkor még savanykás ízű, érdemes megvárni, hogy a dér megcsípje, akkor már fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét azonban mégsem nyersen szeretjük, hanem feldolgozva: ivólevek, lekvárok készülnek belőle.
A bogyók rendkívül gazdagok vitaminokban, fehérjében és aminosavakban is. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, koncentrációja magasabb mint az eper, a kivi, a narancs gyümölcséban. Gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban.
Azonban nemcsak belsőleg érdemes fogyasztani, hanem természetes kozmetikumokban is megtalálhatjuk az olaját, illetve a gyümölcs kivonatát.
Hatásai, használata:
- immunerősítő
- késlelteti az öregedési folyamatokat
- olaja gyulladáscsökkentő hatású, regenerálja a szöveteket, így égési, fagyási sérülésekre, sebekre alkalmazható
- erősíti a kötőszövetet, visszaadja a bőr rugalmasságát, így narancsbőr ellen kiváló
- arcápoló készítményekben lassítja a ráncok kialakulását, száraz, érzékeny bőrre ideális
- fényvédőkben: csökkenti a leégés kockázatát, véd a napsugárzás okozta károsodástól
- rosaceás, seborrheás bőrön az olajat alkalmazva gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású