Leírás
A tarhonya észak-afrikai megfelelője.
A kuszkusz hántolt, durvára őrölt durumbúzadara, tulajdonképpen nagyon apró tészta. Eredetileg Észak-Afrikából származik. A malomköves őrlés melléktermékeként keletkezett szemcséket liszttel és vízzel elkeverve gyúrták össze nagyon apróra. Ma már szinte kizárólag géppel készítik. Az előgőzölés hatásának köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár főzés nélkül is.
A kuszkusz főleg szénhidrátot tartalmaz keményítő formájában, ami értékes energiaforrás. Könnyen emészthető.
Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt nem kimondottan javasolt. Nem gluténmentes!
Felhasználása:
Nem igényel főzést, elég, ha fűszerekkel elkeverve, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és letakarva hagyjuk megduzzadni 10-15 perc alatt.
Általában köretként fogyasztják, de töltött ételekhez is ideális vagy süt zöldségekkel elkeverve önálló étel is lehet. Édes változatban is elkészíthető.
Összetevők
Durumbúza*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték:
1487 kJ / 351 kcal
Zsír: 1,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,4 g
Szénhidrát: 70 g
- amelyből cukor: 2,5 g
Fehérje: 12 g
Só: 0 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Olaszország.