A körömvirágot (latin nevén: calendula) már az ókori görögök és rómaiak is használták védőtalizmánként, gyógyfűként, ételként és kozmetikai hozzávalóként.
Egyiptomban a fiatalító hatásáért szerették, a görögök pedig díszítésre is használták a ragyogó virágokat. Egyesek szerint a körömvirágot figyelve még az időjárást is megjósolhatjuk, ugyanis ha nedves idő közeleg, a virágok összezárulnak.
Évszázadokon át termesztették étkezési célból, ma már inkább díszítő növényként láthatjuk a kertekben, de a natúr kozmetikumokban ma is nagy szerep jut számára.
Lássuk, hogy miért:
Fertőtlenítő és baktériumölő tulajdonsága miatt külsőleg bőrirritáció ellen, vágások, sebek gyógyítására, csípések enyhítésére, és kisebb égésekre, forrázásokra is használható. A calendula krémek, balzsamok alapanyaga.
Sárga és narancssárga virágai főleg a zsíros bőrnek tesznek jót, tápláló hidratáló arcápoló krém készíthető belőlük.
Samponban is megtalálhatjuk, ekkor a hajat világosítja, a vörös hajat pedig fényesíti.
Ahogyan említettük, régen ételként is használták, egyes helyeken ma is salátákban tálalják a szirmait.
A kertünkben cserépben, ládában mi is könnyedén tarthatjuk, magról vessük el és mivel nem túl igényes növény, gyakorlatilag biztos a siker.
A Te arcápolód is tartalmaz gyógynövényeket? Melyiket mutassuk be legközelebb?