Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

A csipkebogyó fantasztikus hatásai

2017. 03. 16. 09:21:00

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) termése, amely húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd meggypiros színű, savanykás, aromás ízű.

Magas C-vitamin-tartalma miatt széleskörűen használhatjuk mind a konyhában, mind a gyógyításban és a bőrápolásban is, nem csoda, hogy számtalan arcápoló vagy testápoló összetevőjeként megtaláljuk.

A csipkebogyóból készíthető termékek népi gyógyászatban ismert hatásai:

  • feszültségoldó; 
  • csillapítja a hascsikarást, görcsöt, hasmenést; 
  • enyhíti a köhögést; 
  • erősíti a veséket;
  • vírusos megbetegedéseket megelőzheti, gyógyíthatja; 
  • antiszeptikus, fertőtlenítő hatású.

Ha a konyhánkban használjuk, akkor a vadrózsa virágának illatos szirmait salátákba, pitékbe tehetjük.

A csipkebogyót a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, szörp és dzsem, lekvár készítésére használják. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával növelik a szervezet ellenálló képességét. A csipkebogyó 60°C alatt őrzi meg C-vitamintartalmát, ezért nem érdemes leforrázni, inkább hosszabb ideig áztassuk a bogyókat hideg vízben.

 

A csipkebogyóból nyert vizes, alkoholos, olajos kivonatokat és a magolajat a szervezet immunrendszerének erősítésén kívül a bőrápolásban is kiválóan felhasználhatjuk, amely tele van természetes antioxidánsokkal, s ezek sokkal jobban hasznosulnak a bőrben, mint a kémiai úton előállított antioxidánsok, melyek a boltokban kapható kozmetikumokban találhatóak. Ezen kívül E-vitaminban és béta-karotinban is gazdag, kiválóan csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, remekül használható napégés enyhítésére, és a nátha miatt kipirosodott orr helyi kezelésére.

Az olaj C-vitamint nem, viszont transzretinolsavat tartalmaz, amely az A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin közismert antioxidáns, a bőr regenerálódását, hámosodását segítő vitamin. A P-vitamin érfalvédő hatású, csökkenti a hajszálerek törékenységét. Az olaj a benne lévő karotinoid mennyiségétől függően világos sárga, aranysárga színű. A gyümölcs húsából nyert olaj a magasabb karotinoid-tartalomtól rozsdásvörös színű.

A finom, gyorsan felszívódó magolajat általában más olajokkal, például mandulaolajjal vagy jojobaolajjal keverhetjük. Pattanásos bőr esetén az olajkeverékekben 20%-nál nagyobb mennyiségben nem javasolják. 

Mivel az olaj érzékeny a hőre, fényre, vagyis könnyen avasodik, ezért csak kis üveggel vásároljunk belőle, s minden esetben ellenőrizzük a lejárati időt. Hűvös helyen sötét üvegben tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a kupakot jól becsavarjuk.

 

A csipkebogyót, illetve kivonatait tartalmazó készítmények az érzékeny, rozáceás vagy arra hajlamos bőr kezelésének hatásos szerei. Akinek a lábán seprűvénák láthatóak, jól teszi, ha a testápoló készítményeibe búzacsíra-olajjal együtt a csipkebogyó húsolaját is belekeveri. A benne található béta-karotin csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését, telítetlen zsírsavai pedig segítenek a bőr hidratálásában. A csipkebogyóolaj kiváló arcápoló, mely segít megőrizni a bőr rugalmasságát! 

A natúr kozmetikák a csipkebogyó magolaját bőrtápláló és bőrregeneráló hatása miatt a száraz, érzékeny és érett bőrre készült krémeken és pakolásokon kívül a heges és pigmentfoltos bőr kezelésére készített olajkeverékekbe is előszeretettel keverik.

 

 

Ismét megismerkedhettünk egy csodálatos virággal és a termésével, amely nemcsak belsőleg, hanem külsőleg, a bőrápolásban is hatásosnak bizonyul. Az igazán jó és tiszta natúr kozmetikumok használják a növények erejét, próbáld ki Te is őket, hogy érezd a különbséget!

Lent megtalálod azokat kozmetikumokat, amelyek tartalmazzák a csipkebogyó olaját vagy kivonatát!

 

Az oldal tetejére